Ahad, 9 Ogos 2009

Doa Bila Jatuh Cinta???Ada orang bertanya adakah doa-doa tertentu apabila jatuh cinta. Jika kita bimbang ketelanjuran dalam cinta, kita alihkan rasa cinta kita kepada Allah dengan membanyakkan salawat, dzikir, istighfar dan solat sehingga kita tidak diperdayakan oleh nafsu, kalau kita tewas nafsu yang akan memperdayakan kita. Dalam pada itu, amalkan doa apabila jatuh cinta. Segala ruang kehidupan perlu berbekalkalkan doa untuk keselamatan dan istiqamah hatta dalam bercinta pun kita sentiasa perlu berdoa. Agar cinta kita diredhai dan diberkati Allah.
Doa itu diambil dari sifat Allah, satu dari sifat2 Asmaul Husna, ia itu sifat Al-Muhaimin, sifat Allah Yang Maha Menjaga / Maha Memelihara. Sifat ini disebut-sebut di dalam Al Quran. Allah SWT bukan saja mencipta, bahkan Allah SWT juga menjaga, mengawal, mengurus ciptaanNya. Sentiasa memlihara dan memerhatikan setiap perbuatan dan perkataan kita. Fadilat membaca...
Ya Allah Ya Muhaimin setiap masa agar terhindar daripada apa-apa bencana yang tidak kita sedari.Jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku padaMu.Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripadaMu.Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu.Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindui syurgaMU. Ya Allah...Bila hamba bertemu dengan seseorangdan hamba jatuh cintaIzinkanlah hamba menjadi yang terbaik baginyadan dia yang terbaik bagi hambaYa Allah...Bila Hamba menjadi pasangan seseorangIzinkanlah diri hamba menjadi pelindung baginyaIzinkanlah diri hamba menjadi penyejuk hati baginyaIzinkanlah wajah hamba menjadi kesenangan baginyaIzinkanlah mata hamba menjadi keteduhan baginyaIzinkanlah pundak hamba menjadi tempat melepas keresahan baginyaIzinkanlah setiap perkataan hamba menjadi kesejukan baginyaYa Allah...Izinkanlah setiap pelukan menjadi jalan untuk lebih mendekat kepadaMuIzinkanlah setiap sentuhan menjadi perekat cinta kepadaMuIzinkanlah setiap pertemuan menjadikan kami bersyukur kepadaMuYa Allah...Izinkanlah hati yang sangat halus ini tidak pernah merasa tersakitiIzinkanlah hati yang rentan ini tidak pernah merasa terkhianatiYa Allah...Jiwa kami ada dalam genggamanMumaka izinkanlah jiwa kami selalu bertaut dalam cintaMuYa Allah...Permintaan terakhirku, semoga kami berdua selalu berada dalam perlindunganMu.
-Jawapan disediakan oleh Endok Sempo binti M Tahir, AJK Wanita JIM Pusat.

1 ulasan:

Ceriakan harimu

selamat datang ke laman seni sastera islam...sebarang pertanyaan, hubungi 0133191229 atau e-mail: liza87_iza@yahoo.com
- Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

- Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.

Mengenai Saya

Foto saya
USIM, Nilai, Negeri Sembilan, Malaysia
kesederhaan buatkan saya rasa bahagia kerana terhindar dari sifat tamak. hidup saya akan lebih tenang jika terisi dengan kalamullah dan tinta-tinta raudhah.

Mengapa lelaki suka berpoligami?